Kertépítő verseny 2013

Kertépítő verseny 2013

Cím: „Vissza a természetbe”
Díjazás: arany fokozat
Filozófia:
Ön egy erdőben dolgozik, miközben egy tóparton él a családjával? Ha nem, akkor a kertje, legyen az bármekkora, mint az egyetlen élő élettere igen csak felértékelődik. Az élő természet terápiás hatása felülmúlhatatlan. Egy egyszerű erdei séta is a legnagyobb luxussal vetekszik. Alkotásunk egyszerre szól az eleganciáról, realitásról és pihenésről. A kert Maserati-ja megfizethető és igazi lélek lakozik benne! A csoda az, hogy fejlődik, növekszik, nem csak elvarázsol és hivalkodik. A napozóágyon feküdve a vízesést hallgatva a természet és az épített kert felold minket a tökéletes ellazulás nyugalmában. Mindezt otthon! A fák koronája és a pergola mintegy kis ablakokat nyitva az égboltra felülről nyújt intimitást.

 

 

További díjnyertes kertjeink:

Kertépítő verseny 2016

Cím: „La piccolo canale”
Díjazás: ezüst fokozat
Filozófia:
Idei témánk klímaváltozás volt, melynek káros hatásai a vízhiány és a légszárazság. Városi környezetben elképzelt kertünk a csapadékvíz visszatartására és gyűjtésének lehetőségére mutat példát. Alkotásunkban a mór történeti kertek ihlette hűsítő díszmedencéken át kanyarog a víz, amely üdítően hat ránk. A csatornarendszer egyben az esővíz gyűjtését is szolgálja.
A kert látványa a kontrasztra épül: a funkcionális, letisztult látszóbeton felületek dúsan beültetett zöldfelületekkel egészülnek ki. Biodiverz növényalkalmazásunkban ökológiai igényeiknek megfelelően helyeztük el a vízimitátorokat, árnyéki és melegkedvelő fajokat.
Modern formavilággal kialakított kertünkben kizárólag lebomló, vagy újrahasznosítható anyagokat terveztünk: lenolajkencével kezelt fenyőfa pergola, corten acél és látszóbeton elemek. Az energiatakarékos LED világítás éjszakai fénye játékosan tükröződik a csatorna vizében.

 

 

Kertépítő verseny 2015

Cím: „Oroszlános kert”
Díjazás: I. helyezés (Gardenexpo) arany fokozat (Construma)
Filozófia:
Megálmodott kertünket oroszlánok őrzik. A mitológiában az állatok királyának a Naphoz hasonló jelentést tulajdonítottak, szoros összefüggésbe hozva őt a fénnyel – 2015-ös versenytémánkkal. Az asszociációra az oroszlán hatalmas ereje, a szőrének aranysárga színe, sugárzón ható sörénye ad magyarázatot. Az oroszlán sörénye, királyok és fejedelmek aranykoronájához hasonlatos. Ezek az uralkodói szimbólumok a Napisten tiszteletére vezethetők vissza. A fény, a fénykoszorú által kifejezett oroszláni erő az autoritást, a hatalmat és uralmat, a ragyogást, de ugyanakkor a bölcsességet és igazságosságot is szimbolizálja. E fényekkel szó szerint és szimbolikusan is átszőtt alkotásunk igazi klasszikus stílusú kert, ahol a kerti utak pergolák, medencék szögletes rendszerét remekül oldják a változatos habitusú növények. Zöld oázisunk egyaránt alkalmas pihenésre és sétálásra, ahol a tiszta vízfelületekben tükröződnek a növények, a pergolák fény-árnyjátéka minden nézőpontból.

 

 

Kertépítő verseny 2014

Cím: „Tea tulipánokkal”
Díjazás: I. helyezés (Gardenexpo) ezüst fokozat (Construma)
Filozófia:
A kert életünk, élményeink, közös elfoglaltságaink színtere. Megnyugtat és inspirál, elbújtat, de ugyanakkor kitárja és megmutatja szépségeit. Pihentet, de munkát, feladatot, felelősséget és ezek által sikerélményeket is ad. Megtanít tisztelni a munkát és megbecsülni az eredményt. A jól megtervezett családi kert több funkciót is betölt, több nemzedéket is megmozgat, szórakoztat, kikapcsol. Játék, munka, tanulás, példa, tapasztalat születik és plántálódik el több generációban. Gondoskodunk a növényekről, a halakról, madarakról és gondoskodunk egymásról. Felelősségünk és kötelességünk is van. Egyszerre vagyunk együtt és vagyunk szabadok. Emlékszünk még a régi kertben a bokor mögül a szüleinkre kacagó önmagunkra? Figyelem, a jó példa ragadós! Most is ott mosolyog valaki a vízköpő madárnál! Mi ezen elvek mellet, megrendelőinket megismerve tervezzük kertjeinket, amelyekben törekszünk a környezettudatosságra. Építésnél megpróbálunk, a legkevésbé környezetterhelő, és minél több újra felhasznált anyaggal dolgozni. Az üvegház bontott lakótelepi teraszajtókból készült. A látszólag nem ökotudatos beton támfal elem használata is tudatos tervezői döntés eredménye: ez ró a legkevesebb terhet a környezetre, ugyanis nem igényel felületkezelést, egyszerű a szállítása és újra fel tudjuk használni.

 

 

Kertépítő verseny 2012

Cím: „Természetesen modern”
Díjazás: bronz fokozat
Filozófia:
Modern kert megalkotásához ismerni, tisztelni kell a korábbi kertstílusokat és megalkotóikat. Ezek ismeretében tudunk, és kell, újat mutatnunk. A barokk és reneszánsz kertek alapvető koncepciója a tájra rákényszerített, ember által alkotott rend látványának megteremtése volt, míg az angolkert kialakításának a célja, hogy idealizált tájat mutasson, mely mellőzi a mesterkéltséget, természetszerű festői képet nyújt. Napjainkban sajnos kevesen rendelkeznek akkora kerttel ahol a reneszánsz és barokk szimmetria és monumentalitás érvényesülne, vagy az angol tájképi kert hiteles tudna lenni. A japánkertek szimbólumrendszere a nyugati ember számára sokszor bonyolultnak tűnik. Azonban formavilágából, hangulatából, rengeteg inspirációt meríthetünk valamint nagyon jól illik a minimalista és bauhaus stílusú épületekhez. A modern kert kialakításának alapvető szempontjai a funkció és a használhatóság, a kikapcsolódás és az aktív tevékenység lehetősége. A modern minimalista kertek többsége megfelel az előbbi kívánalmaknak, azonban úgy érzem, a design oltárán feláldozzuk a természetet, sok kertben épp csak mutatóban jelenik meg zöld. Egy kortárs kertnek, funkcionálisnak, stílusosnak, és ugyanakkor természet közelinek kell lennie. A formális építészeti elemek alkotásunkban erős kontrasztot képeznek a változatos növényvilággal. Egyik sem akar, a másikon uralkodni ez által kiemelik, erősítik egymás hatását. A kialakításnál fontos a környezettudatos szemlélet, melynek jegyében a kertjeinkben próbálunk minél több újrahasznosított anyagot használni, növényválasztásnál törekszünk a lehető legnagyobb mértékű biodiverzitásra. A használhatóság, praktikum érdekében elengedhetetlen a burkolatok használata, ilyenkor használjunk vízáteresztő burkolatot. Ezekkel a felültetekkel elveszünk a természettől, azonban a födémeken létesített zöldtetőkkel valamelyest jóvátehetjük a rajta ejtett sebeket.

 

 

Kertépítő verseny 2011

Cím: „Veszélyes vizeken”
Díjazás: abszolút győztes
Filozófia:
Ki ne emlékezne Jókai Mór Aranyemberében, amikor a Szent Borbála tönkre futott és elsüllyedt. Azért idéztük meg szellemét, hogy lássuk honnan indultunk…
A vízben akkor rengeteg hallal, ma inkább petpalackokkal találkozunk. A környezetszennyezés zátonyára futottunk. A világítótoronyban a sárga virágok szimbolizálta útmutatás jelképes. Semmit sem ér, ha tudjuk az utat, de nem arra megyünk. A kert épített részei az emberi alkotó erőt, a növények, görgetegkövek a még meglévő, de eltünedező természeti értékeinket szimbolizálják. A víz közvetett megjelenése a kék virágszőnyeggel az elmúlás és a megújulás üzenetét hordozza. Azért használtunk minél több újrahasznosított és természetes anyagot, mert az újrahasznosítás bárki számára lehetőségeket teremt akár kis lépésekkel is a környezettudatos gondolkodáshoz és tettekhez.

 

 

Kertépítő verseny 2010

Cím: „Városi lebegés”
Díjazás: abszolút győztes
Filozófia:
Kerttervezőként fontosnak tartom a megrendelők igényeit funkcionálisan és stílusban is maximálisan kielégíteni, használható életteret nyújtani nekik. Ebben a kertben azt mutatom meg, hogy kis területeket is milyen sokoldalúan ki lehet használni, több különböző stílusú és hangulatú rész kialakításával. Az alsó egy árnyékos rész formális, letisztult alaprajzzal, mely eleganciát sugall. Ezt a hatást tovább erősítik a felhasznált stílusos, minőségi alapanyagok, mint például az acél és a csiszolt mészkőlapok, valamint a modern térplasztika. Ezekkel nagyon jó kontrasztot alkot a gazdag növénybeültetés és az organikus pókhálót mintázó függőágy. Rajta átnézve olyan érzése van az embernek, mintha lebegne, miközben csodálhatja a vízinövények között úszkáló halakat. A két teret vízfüggöny választja el, ami még meghittebbé teszi a víz fölötti pihenőrészt. A növényzet főleg változatos levélformájú árnyéki évelőkből áll, melyek színvilágát uralja az erdei aljnövényzetre jellemző megnyugtató zöld. Az emeleti részt egy napozóterasz alkotja, amit az alsótól merőben eltérő hangulatúra és stílusúra terveztem. Itt a napsütésé és a színeké a főszerep. A vonalvezetés sokkal oldottabb, az íves, játékos formák a meghatározóak, amit a napfényben tündöklő színes egynyári- és évelővirágok látványa tesz még vidámabbá. A két sarokba terveztem egy-egy nagyméretű fát, mely kapcsolatot teremt az alsó és felső szinttel, így alkotva harmonikus egységet.

 

 

Kertépítő verseny 2009

Cím: „Keleti hangulat- nyugati kényelem”
Díjazás: ezüstérem

2009-ben került megrendezésre Magyarország első kertépítő versenye. Kertünket a nemzetközi zsűri, melynek elnöke Nico Wissing volt, ezüstéremmel díjazta.

Filozófia:
Ez a kert elsősorban olyan emberekhez szól, akik elfoglaltak, kevés szabadidejükben csak élvezni szeretnék a kertben töltött perceket. A cél az volt, hogy két különböző funkciójú teret hozzak létre: egy elszeparált intim részt, amely alkalmas pihenésre, valamint egyet, ahol le lehet ülni, beszélgetni, teázni. A hely szűke miatt a két tér elválasztását növényzet helyett fallal oldottam meg. Ezekhez merész színeket választottam, ami modernséget, extravaganciát kölcsönöz a kertnek, valamint remek háttérül szolgál a viszonylag kevés, de karakteres növényzetnek. A falakat kör alakú nyílásokkal szakítottam meg úgy, hogy intimitását megőrizze, de ne keltse a bezártság érzését. A falba terveztem egy ívet, mely játékosságot visz a kertbe és oldalról az „ablakokból” nézve izgalmas formák jönnek létre, ahogy az ívek metszik egymást. Középre egy műfüves felület került, ami összeköti a két teret. Formájában a bejárat kör alakja köszön vissza, melyet a fal metsz ketté. Szeretem a stílusokat keverni, ezért a japánkertek formaelemeit ötvöztem a kortárs tetőkerti megoldásokkal.